NAJ NAJ

Rubriko NAJ NAJ sva izdelala na predlog kolegice, ki je tudi sama motoristka in ve kaj vse se lahko človeku pripeti na moto potovanjih. Odločitev, kaj je bilo res NAJ NAJ, je bila težka. Izbira, pisana delno v dialektu, je pred Vami.

 

 

NAJ NAJ POLICAJ

Kje drugje kot Rusija! Cesta KAZAN-UFA

 

S policaji res nisva imela nikjer po Evropi problema (izjema en turistični policaj v Rigi Latvija), saj so do motoristov mogoče včasih še preveč popustljivi…

 

  

Ruske policajske LADE in postaja

 

Dež. Vozim 60 na uro, več se ne da, zaradi slabih cest, tovornjakarji še počasneje in kaj ti preostane – prehitevanje. Najprej po črtkani črti, nato že po polni in slej ko prej v Rusiji naletiš na mino – beri policaja. Prehitevam kolono tovornjakov in ko ravno zadiham, policaj skoči na cesto - Loparček. Zahteva dokumente in govori: »Štraf, štraf, štraf,…« Jaz pa njemu nazaj: »Ja turist, ja turist, ne ponimaju,…«  Ta besedna igra se je ponavljala, kot papagaja sva bila. Seveda sem ga vse razumel, prav vse…. Neodločen obstane, jaz pa tudi precenim, da je pravi trenutek in ga vprašam »Dolar, Evro?« Začudeno me pogleda in se mi nasmeji. Meni tudi.  »Je že moj«, si mislim, »Podkupljivi policaj«, a mi nato reče: »Zmožno adin krug?« Sedaj sem bil jaz v zadregi: »Če mu ne dam peljati enega kroga z motorjem, me lahko »zajebava« do nezavesti«.

S težkim srcem pokimam. Sede na motor. Jasno, da ga tudi vžgati ne zna. Išče kurbel, hoče obračati ključ…. Spodim ga dol, vžgem motor in gledam prvič v življenju zadnji konec MOJEGA motorja v rit, kako zgineva za prvim ovinkom. Prva, druga ga kar vrže,…

Z ženo stojiva na robu ceste, v dežnih cunjah, brez vsega. Ženo prešine: »Ali ti veš, da se je odpeljal z vsemi dokumenti, denarjem in še z motorjem?«, besede so padle kot strela iz jasnega. Kaj mi je postalo vroče! Sredi Rusije, bogu za hrbtom, v dežnih cunjah, spodaj samo Windstoper gate… Niti oblečena nisva bila za med ljudi…

Ne morem opisati težkih trenutkov, ki so minevali v najinih glavah. »Strele, gromi, bliski, vprašalnice; kaj, če, ali,…« so se razblinili v nič, ko se je pripeljal nazaj policaj, režeč do ušes. Zadovoljen in nasmejan reče: »Takve mašinke tu njet!« Skoraj bi mu dodal: »Tako zaupljivih oslov, kot sva midva, tudi ne.« Kazen pa sva le odslužila.

 

 

NAJLEPŠI SLAP

SLAP KRAVICA v BIH

 

Če se potepate po dolini Neretve ali ste se odpravili na romarsko pot v Medžugorje, obvezno obiščite slap Kravica, ki leži ob cesti št. 6 Ljubuški-Čapljina in je od Medžugorja oddaljen le 14 km. Slap slovi kot najlepši slap v Bosni in Hercegovini.

 

 

Slap Kravica se zliva v reko Trebižat

 

Kot Niagarski slapovi se v obliki vodnega amfiteatra, premera 120 metrov, zlivajo mali slapovi, z višine od 26 - 28 metrov, v reko Trebižat. Slap Kravica je zaščiten kot naravna znamenitost.

 

 

NAJ »HRANA« NA POTOVANJU

SVEŽE OSTRIGE v francoski pokrajini  Normandija v mestecu CANCALE

 

»Biti ali ne biti?«, to je vprašanje časa oz. riti, kot odgovor na sveže ostrige…

 

 

NAJ »PLANINARJENJE« Z MOTORJEM

PLANINA PUNGRAT v Karavankah 1.450 m Slovenija

 

KAKO DO TJA: Iz Tržiča po Dolžanovi soteski, do konca asfalta, nato pa po 7 km dolgi makadamski poti, navkreber, navkreber, navkreber, navkreber po grušču po peščeni, skalnati, razriti cesti od hudournika, do PUNGRAT planine na višino 1450 m.

Nagrada: prelep pogled in dober masovnek, kislo mleko ter žganci.

 

   

Ko naju gospodarica doma na Pungrat planini zagleda, odkimava z glavo in pravi za čoperja, ki planinari:  »Samo dva Nemca z endurami sta nekoč zašla k nam…..«

 

Zaradi dobrih žgancev in kislega mleka sem švical še parkrat to isto pot. Sem brez besed, ko ima žena kaj močno rada….

 

 

NAJPRIJAZNEJŠI LJUDJE

RUSKI LJUDJE so čudoviti, prijazni, odprti in pripravljeni pomagati v  vsakem trenutku

 

Popolno nasprotje od naše miselnosti o tej deželi in ljudeh. Enostavnost življenja ruskih ljudi je ovita v tančico skrivnosti preprostega pogleda na svet. Življenje teče počasneje kot pri nas. Kaj bi dal, da bi vsaj v tem pogledu živel tako kot Rusi.

 

  

V prenesenem pogledu: »Mati Rusija naju je vzela v svoje nedrje.«

 

 

NAJLEPŠI MOST

STARI MOST ČEZ REKO NERETVO v mestu MOSTAR v Bosni in Hercegovini.

 

Most so naredili Turki v 16. stoletju iz čvrstega belega kamna iz otoka Brača. Porušen je bil med vojno 9.novembra 1993. Leta 2004 so ga zgradili ponovno, v prvotni obliki in iz istega materiala.

 

     

Stari most v Mostarju – pred in po ponovni zgraditvi

 

Most je znan po skokih v reko Neretvo. Stari most je prvi kulturni spomenik v Bosni in Hercegovini, ki se nahaja na UNESCO–vi listi zaščitenih spomenikov svetovne kulturne dediščine.

 

 

NAJ PIJAČA

JABOLČNI ŠAMPANJEC iz francoske pokrajine  Normandija v mestecu VAIVILLE

 Šampanjec iz jabolk

 

 

NAJ DOGODEK

OSVOJITEV zadnje skrajne točke Evrope

 

Kot naj dogodek je bil vsekakor osvojitev zadnje skrajne točke Evrope – obeležja meje Evrope in Azije, ki leži pri mestu Zlatoust na Uralu. Z eno nogo stojiva v Evropi, z drugo v Aziji. Prijeten občutek.

 

      

Sever - Nordkapp         Zahod - Rt Rocca                 Jug- Tarifa                Vzhod – Ural 

 

Po 4 letih in skupno prevoženih preko 100.000 km sva osvojila vse skrajne točke Evrope in premagala samega sebe….

 

 

NAJ VROČINA

42 st. CELZIJA konec junija 2003 v Španiji

 

Kaj bi dal za hlad, katerega sva občutila v prekrasni mini brezcarinski državi Andori v osrčju Pirenejev in na fantastični vožnji čez prelaz Port d'Envalira. Na avtocesti Zaragoza –Madrid pritiska vročina preko 42 st C. Vsako uro popijeva 1,5 l vode. Nobenega lulanja, vse skuriva preko kože. Vozim v kratkih hlačah, mikici in papučah s hitrostjo150 km/h po avtocesti in glasno govorim »Uf, kako boli, ko kamenček izpod tovornjaka v golo nogo prileti«. Kupiva dve dvolitrski termovki in jih obesiva na motor, da imava vodo vedno na voljo. V plastenki je voda zavrela v pol ure. Recept: vržeš vanjo še čajno vrečko in imaš kuhan čaj.

 

    

42 st. Celzija v senci je bilo preveč za pse in tudi za mojo ž…

 

Take vročine, kot sva jo doživela konec junija v Španiji, ne privoščiva niti najhujšemu sovražniku. 42 st. Celzija v senci je bilo preveč tudi za pse…

 

 

NAJ MRAZ

MRZLI VETROVI iz Atlantskega morja  - mesto Edinbourgh Škotska

 

Mrzli vetrovi iz Atlantskega morja te obrijejo vse do kosti. Nikoli nisem v mesecu avgustu spal v spalni vreči oblečen. Tokrat sem in to v tri štuke. Tudi žena se ni še nikoli tako stiskala k meni, kot takrat….

                                                                                                        

  

Veliko smo ga popili, da smo mraz ubili….

 

Odšli smo po nakupih v Wool centre, ki jih je na Škotskem veliko. Že vedo zakaj!

Volneni štunfi čez noč na nogah so na Škotskem ZAKON, zato delajo samo fante (Po izročilu moraš pri nas dati gor škornje, da narediš fanta). Ker je bilo preveč fantov, pa so jim nataknili kikle, da so imeli vsaj kako »dekle«… Odtod nosijo Škoti krila… (brez zamere Škoti, tej moji miselni igri). In tako je nastal MIT O KILTU…

 

 

NAJ BANALNI DOGODEK

MOTOR POLIT Z BARVO trajekt Helsinki-Stockholm

 

Veselja na trajektih, ki vozijo v/iz skandinavskih držav, ne moreš opisati z eno knjigo, saj se stoči toliko pijače (pri njih je draga in se ga grejo nagonit na trajekt), da se slišijo zadovoljni kriki še dolgo v noč.

Prav takšen krik sem izpustil jaz, ki sem čisto trezen parkiral naslednji dan motor pred kraljevo palačo v Stockholmu in želel natakniti disk ključavnico. Ves motor je bil polit z mornarsko modro barvo. Eno uro drgnjenja z bencinom….  Čudovito!

 

Čiščenje motorja pred kraljevo palačo v Stockholmu- eni drgnili, drugi korakali….

 

 

NAJVIŠJA DOSEŽENA TOČKA

PRELAZ STELVIO 2.757 M

 

Prelaz Stelvio (ital. Passo dello Stelvio) je s 2.757 m drugi najvišji prelaz v Alpah. Še višji je Col de l'Iseran v francoskih Savojskih Alpah z višino 2.770 m.

 

 

Prelaz Stelvio 2.757 m

 

 

NAJDALJŠA  POT

RUSIJA – 9.305 km

 

 

Pot v Rusijo – najdaljša, najtežja

 

 

NAJTEŽJA POT

RUSIJA  - slabe ceste so nama v 19 dneh najedle dušo in telo

 

Cesta  M5 od Ufe do Čeljabinska slovi tudi med tovornjakarji za eno najslabših cest v Rusiji. Prav taka »kraljica« je cesta od Voroneža proti Kursku. Tisočkrat na dan padeva v jarke, luknje, letiva po zraku, ko zapeljeva čez grbine…

Zaradi tako slabih cest tovornjakarji vozijo s seboj zračnice obešene na ogledala, avtomobili pa gume na strešnem prtljažniku. Ruse vprašam, koliko zdrži amortizer pri avtomobilu: »Na mesec in pol jih menjamo, če pa spregledamo luknjo pa tudi prej.« Servisov je ob poti dovolj, saj so okvare na vozilih pogoste…

 

     

A s ti tud u lukno padu?

 

Mit je razbit: Če mi bo kdo še rekel, da je nevarno v Rusiji, mu bom odgovoril kot motorist: »Nevarne so samo še ceste, ki imajo preveč grbin in udarnih jam! Le te ti pretresejo dušo in telo, pa seveda motor.« Rusi ti na vsakem koraku zaželijo samo eno misel, ki jo največkrat ponovijo: »Častljiva daroga« - Srečno pot. In ko bo bodo prišle »ceste« v Rusijo, bo tudi Rusija prišla bližje k nam.

 

 

NAJSMEŠNEJŠI DOGODEK

Mesto ALGHERO na SARDINIJI,…., ne morem povedati, me že sedaj zvija smeh…

 

Ne se preveč smejat, ko boste tole prebrali. Saj ne vem, ali bi vam sploh povedal. OK.,  takole je bilo.

Štirje pari se vozimo po mestu Alghero, žejni… Vozim prvi, gledam okoli in iščem pravo mesto – bife ali restavracijo, ki bi imela za sedet zunaj. Ustavim pred rdečim semaforjem, dam nogo dol in glej ga hudiča, podlage ni… V »slou moušen« posnetku se počasi nagnem na desno stran in vse hitreje padam, padam do horizontale. Ustavim se ležeč na pločniku in pod motorjem. Stopil sem v pol metrsko luknjo, ki je služila za odtok meteorne vode. Smejim se na ves glas. Ostali so bili najprej šokirani, nato pa so hitro priskočili na pomoč, dvignili motor z mene in še mene. Bil sem hitreje pokonci, kot dol, tako so se ustrašili. Jaz pa sem se krohotal na ves glas, skoraj bi se polulal…

Še danes se nasmehnem ob misli na ta dogodek, ki se je na mojo srečo srečno končal…

 

   

Živemu človeku se vse zgodi

 

 

NAJLEPŠI OTOK

OTOK SKY na Škotskem

 

Ne bom opisoval, to morate enostavno videti. Naj slike pričarajo vsaj delček lepote otoka Sky.

 

  

Otok Sky

 

 

NAJBOLJ IZGUBLJEN

ATENE GRČIJA

 

Običajno naredim nočno vožnjo po mestih. ZAKAJ? Zaradi tega, ker ponoči ni prometne gužve in sem ljubitelj fotografije. Obožujem nočne posnetke.

 

  

Atene ponoči in podnevi

 

Kako v tej gneči – tudi ponoči – obdržati skupino 4 motorjev? Nemogoče. Grški šoferji so tako sivni, da se vsiljujejo tudi med motoriste in so nas ločili že na drugem semaforju… enosmerne ulice ti dajo samo še piko na i. Take vožnje priporočam moto mazohistom.

 

 

NAJVEČJE PRESENEČENJE

»ALI GRESTE NA N……?«   Bad Kissingen Nemčija

 

Na poti na Nordkapp, ob koncu prvega dneva, malo pred Fuldo zavijemo iz avtoceste in se ustavimo v mestecu Bad Kissingen. 

 

  

Bad Kissingen

 

Poiščemo kamp. Že geslo: »Zadovoljen gost, ni nikoli izgubljen gost«, nas prepriča, da smo na pravem mestu. Lastnik najprej vpraša odkod smo in nas nato vpraša, če gremo na Nordkapp. Presenečeni se spogledamo: »Ali nam že na čelu piše, da gremo tja?«.

 

 

NAJ DEFEKT NA PNEVMATIKI

Kje drugje, kot v RUSIJI NA URALU, na obrobju Sibirije

 

V preteklih letih sem imel srečo z gumi defekti na pnevmatiki. Imel sem samo dva.

Prvega sem imel na potovanju po Sardiniji. Ker s sabo vozim vedno 184 stvari in med temi je tudi sprej za prvo pomoč pri defektu, sem rešil zadrego kar s tem pripomočkom. Skozi ventilček sem spustil Motulovo zadevo, dopumpal zračnico in brez kakršnega koli problema opravil ostanek poti do doma, več kot 1.000 km, s 3 cm velikim žebljem v pnevmatiki. Kaj češ, Gorenjec prinese vse s sabo domov. Toplo priporočam Motul spreje za prvo pomoč pri defektu.

 

 

Naj defekt, kje drugje, kot v Rusiji na Uralu, na obrobju Sibirije

 

Drugi hud, res NAJ defekt sem doživel, kje drugje, kot v Rusiji na Uralu, na obrobju Sibirije. Problem pri defektu v Rusiji je to, da na bencinskih črpalkah ni stisnjenega zraka. Le tega dobiš le pri vulkanizerjih v mestih. Fino, saj so mesta oddaljena en od drugega tudi 100 in več kilometrov. Na srečo so tam prijazni ljudje, beri tovornjakarji, ki so mi dali zrak, da sem napumpal zračnico. Če je luknja prevelika, tudi spreji ne pomagajo.

Mesto Zlatoust mi bo ostalo v spominu po iskanju zračnic in sprejev za prvo pomoč pri defektu – za rezervo sem pa kupil kar zračnico od avta Volge (velikost 180).

 

 

NAJ ČLOVEK PRIPRAVLJEN POMAGATI

SANKT PETERSBURG - RUSIJA

 

Stojiva pred cerkvijo Vstajenja (rus. Spas na krovi) v Sankt Petersburgu in jo občudujeva.

 

  

Sankt Petersburg – Katedrala sv. Izaka in Cerkev Vstajenja

 

Pristopi starejši človek in naju ogovori. Beseda da besedo in naju vpraša, kje bova prespala. Odgovoriva, da ne veva. Pove nama, da v mestu obstaja telefonska številka, kjer dobiš vse turistične informacije in bi lahko povprašali za prenočišče, bo on govoril….. Mislil sem si: »Bom že našel prenočišče«. Izgovoril sem se, da ne poznam klicne številke za Rusijo – pa sem jo. Človek ne odneha, steče po ulici in izgine. Čez 5 minut se vrne z dvema turističnima informatorjema – študentoma, ki pomagata tujcem. S svojim mobitelom pokličeta par hostlov in nama rezervirata sobo. Dobiva še karto mesta, na kateri označita, kje se nahajava in kam morava priti. Res pohvalno. Zahvaliva se temu človeku, katerega imena ne poznava. Še dolgo je mahal za nama, ko sva že dirjala po ulicah tega prelepega mesta. Za vztrajnost in pomoč res zasluži to priznanje.

 

 

NAJBOLJ NENAVADNA POKRAJINA

Lunina pokrajina CALANCHE PIANA Korzika Francija

 

Najbolj nenavadna pokrajina je lunina pokrajina Calanche Piana na Korziki. Nahaja se 5 km južno od mesta Porto in 4 km severno od Piana.

 

 

    

Lunina pokrajina Calanche Piana Korzika Francija

 

 

NAJBOLJ LENI CESTARJI ?

Saj verjetno že veste odgovor  - ČRNOGORCI

 

Že tri dni raziskujemo Ulcinj, Skadarsko jezero, Ado Bojano in okolico. Vse tri dni, ko se vozimo mimo, mrtev osel na magistralni cesti tam leži. Nihče ga ne odstrani. Nimam komentarja.

 

 Bil sem živ, zdaj mrtev tam ležim…

 

 

NAJ OLJKA

STAROSTA MED OLJKAMI – mesto Bar Črna gora

 

Posebno atrakcijo v Baru predstavlja najstarejša oljka na svetu, ki šteje čez 2200 let, njen premer pa je skoraj 10 m.

 

 

      

Več kot 2200 let stara oljka s premerom 10 m

 

 

NAJLEPŠI POGLED NA ŽIVALSKI SVET

FLAMINGO -ti jezero Molentargius pri mestu Cagliari na Sardiniji

 

Molentargius majhno jezero je komaj kilometer oddaljeno od Cagliarija proti vzhodu in nudi domovanje več kot 200 ptičjim vrstam, med njimi tudi velikim flamingom.

 

Pink flamingos  

Flamingoti pri hranjenju

 

 

NAJ OVINKASTA CESTA

Cesta SS126 z več kot 150 označenimi ovinki

 

Mnogi boste dejali, da je ta cesta v Alpah (Dolomitih). Ne ni! Cesta SS126 od mesta Guspini proti Buggerru se nahaja na COSTE VERDE na Sardiniji. Table označujejo posamezne ovinke. Več kot 150 jih je na tem 13 km dolgem odseku.

 

   

Naj ovinkasta cesta 126  - prelepa panorama

 

 

NAJLEPŠI ENODNEVNI IZLET

GROSSGLOCKNER 3.798 m Avstrija

 

Ta gora naju privablja vedno znova in znova. Za enodnevni izlet je idealna.

 

  

Grossglockner in vlak skozi tunel Tauern

 

Varianta 1 (489 km): Šenčur, Korensko sedlo, Beljak, Lienz, Grossglockner, Edelweissspitze, Bruck, Bad Gastein, avtovlak Bökstein – Malnitz, Špital, Beljak, Ljubelj, Šenčur

 

Varianta 2 (445 km): Šenčur, Korensko sedlo, Beljak, Lienz, Grossglockner, Lienz, Hermagor, prelaz Nassfeldpass (1.530m), prelaz Passo Pramollo, Trbiž, Kranjska gora, Šenčur

 

 

NAJCENEJŠA SOBA

SOBA za 3.3 EUR /osebo/noč   Kemi Finska

 

Ob Baltiškem morju, mestecu Kemi smo v hostlu za sobo s 3 posteljami dali 10 Evrov, za sobo s 4 posteljami pa 15 Evrov, kar pomeni od 3,33 – 3,75 EUR na noč po osebi. V tej ceni smo imeli tudi souporabo kuhinje, dnevne sobe in jedilnice. V kaminu smo zakurili – vse v ceni. Slovenija, kje si ti?

 

      

Postreženo za 3,3 EUR – toliko stane soba na noč v tem hostlu

 

 

NAJCENEJŠI KAMP

KAMPIRANJE za 4 EUR /noč (2 osebi, šotor, motor) Braga Portugalska

 

Kampiranje je lahko drago, lahko pa imaš srečo, da najdeš lepo urejen in čist kamp za borih 4 EUR na noč (2 osebi, šotor, motor). Kje? Na severu Portugalske v mestu Braga.

 

  

Prijetno mestece Braga na Portugalskem in najcenejše kampiranje

 

 

NAJLEPŠE MESTO ZA ŠOTOR V KAMPU

Mesto FECAMP Francija

 

Šotor sva imela postavljen na Klifu  oz. pečini, ki se je navpično spuščala do morske obale. Lep razgled na bližnje mesto FÉCAMP in klife.

 

  

Mesto FÉCAMP in pečine, na katerih sva šotorila

 

 

NAJLEPŠI PANORAMSKI POGLED

FJORD GEIRANGER Norveška

 

Iz glavne ceste E6 (dolžina 2.600 km), ki vodi od juga do severa Norveške, se moraš odcepiti na  lokalno pot 63 proti fjordu Geiranger. Dvigneš se nad 1000 metri nmv. Obisk vrha hriba Dalsnibba (1476 m) te nagradi z lepim razgledom na celoten Geirangerfjord, ki se, v  obliki črke S, več kot 100 km globoko zajeda v celino in je, po najinem in po mnenju piscev »skandinavskega« vodiča iz založbe Lonely Planet, najlepši konec Skandinavije.

 

Geiranger  fjord

 

 

NAJZGODOVINSKA DRŽAVA

GRČIJA

 

    

 Grška kulturna dediščina je neizmerna

 

 

NAJLEPŠI GRAD

GRADOVI NA REKI LOARI V FRANCIJI

 

    

Gradovi na reki Loari

 

 

NAJNENAVADNEJŠI DOGODEK

NABIRANJE GOB – SMETANA – KUHANJE GOB

 

Prav ste prebrali – nabiranje gob in kuhanje gobove juhice.

Po prelepi finski pokrajini se spuščamo jugu, po E6. Čudovita pokrajina posejana z mešanimi gozdovi je domovanje divjih jelenov. Štirikratno srečanje, spremljano z močnim zaviranjem, se je srečno končalo. Ko mi že ne vem kolikokrat žena zavpije, da vidi jurčka (gobo) ob cesti, se ujezim: »Zdaj pa pojdi pogledat tvoje jurčke!« in ustavim na počivališču.  »Jaz moram gledati jelene, ne pa jurčke«, še dodam. Ne mineta niti dve minuti, ko se Joži in žena Nataša vrneta iz redko poraščenega gozda s polnim naročjem, ja, jurčkov (brezovčki in turki) seveda. Ta je pa dobra. Ne morem verjeti. Takoj jih očistimo.

 

  

Nabiranje gob in kuhanje gobje juhe na Finskem

 

Gobova juhica je bila krona večera. Nakupili smo vse: krompir, začimbo majaron in kislo smetano. Nagradno vprašanje: »Kako se v finščini reče smetana?«. Odgovor: SMETANA!! Zanimivo, a ne. Imamo celo isto besedo za isto stvar.  Seba ni zaupal  našima gobarkama in je prepovedal Sandi jesti juhico, čeprav je morala olupiti krompir zanjo. Doma namreč delajo gobice samo z jajčki. Vseeno je poizkusila. Rezultat: Oba, Seba in Sanda, sta pojedla po dva krožnika gobove juhe. Ko Nataša reče: »Jutri jih bomo ponovno nabrali, da jih bomo jedli še z jajci«, se Sanda glasno oglasi: »Ne z jajci. Hočem juhico!!«